Vluchtvoucher enkel als alternatief, anders geld terug
De coronapandemie heeft geleid tot nationale reisverboden en beperkingen aan landsgrenzen. Vele vluchten werden geannuleerd, waardoor burgers niet kunnen reizen. Op 13 mei 2020 maakt de Europese Commissie (EC) opnieuw kenbaar dat consumenten geld terug kunnen vragen voor geannuleerde vluchten als ze geen voucher willen accepteren ter compensatie.
Volgens het Europees passagiersrecht moeten consumenten bij geannuleerde vluchten kunnen kiezen tussen restitutie of een omboeking. Gezien de huidige omstandigheden is omboeking haast niet mogelijk. Terugbetaling van de volledige kosten van een vliegticket dient binnen 7 dagen te gebeuren. Als de consument geen voucher willen ontvangen ter compensatie, dan dienen zij hun geld terug te krijgen.
Luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties zijn hard geraakt door de bijna volledige stilstand in hun activiteiten, wat resulteert in een vermindering in cashflow. Als consumenten massaal restitutie vragen van hun geannuleerde vluchten, dan kunnen luchtvaartmaatschappijen failliet gaan. Dit heeft weer tot gevolg dat consumenten helemaal geen restitutie ontvangen. Om die reden doet de EC een aanbeveling om vouchers aantrekkelijker te maken als alternatief voor restitutie. Dit kan door de vouchers te beschermen tegen insolventie van de luchtvaartmaatschappij middels een volledige staatsgarantie. Een garantiefonds voor geannuleerde vluchten voor als een luchtvaartmaatschappij failliet gaat bestaat in Nederland nog niet. Op die manier kan het liquiditeitsprobleem van luchtvaartmaatschappijen en het belang van de consument worden beschermd. Vouchers dienen dan minimaal 12 maanden geldig te zijn.
Daarnaast doet de EC de aanbeveling dat vervoerders en organisaties moeten overwegen om het gebruik van de vouchers uit te breiden bij andere entiteiten binnen dezelfde groep.
Een aanbeveling van de EC is een niet-bindend besluit, en legt daarmee geen verplichtingen op voor de lidstaten om deze op te volgen. Wel wordt van een lidstaat verwacht de aanbeveling vrijwillig op te volgen, gezien het dwingender karakter in vergelijking met een advies. Nederland zal nog een brief ontvangen van de EC waarin de lidstaat wordt gevraagd waarom er wordt afgeweken van de Europese wetgeving. Als Nederland zich uiteindelijk niet houdt aan de Europese wetgeving zullen mogelijk acties volgen, zoals een inbreukprocedure wat kan leiden tot een boete en/of dwangsom van het Europees Hof van Justitie.
En de consument?
De consument blijft het recht op geld terugvragen behouden, ook als de consument al een voucher heeft geaccepteerd. Momenteel zijn er luchtvaartmaatschappijen die op dit moment uitsluitend vouchers aanbieden. De consument zal dan het geld van de geannuleerde vlucht vooralsnog moeten afdwingen, bijvoorbeeld via een advocaat.
Wilt u meer informatie, neem dan contact op met Lorraine Mordaunt: mordaunt@pactadvocaten.nl / 020 303 30 92 / 06 362 665 22.
Door: Lorraine Mordaunt
Foto: Flickr